Scroll down for English recipe and text!
För inte så länge sedan köpte jag Hummingbird bakery's bok. Där finns många recept jag vill prova, men kände att jag nog var tvungen att börja med en Hummingbirdtårta! Jag gick dock inte efter receptet i boken, utan efter ett på Joy of baking, där det för övrigt finns otroligt många bra recept. Jag gjorde några små ändringar, och min bästa tårtassistent Emma tyckte att jag kunde fylla tårtan med mosad banan också. Tårtan var riktigt god, och den kommer säkert smaka ännu bättre imorrn!
Hummingbird cake
Recept från Joy of baking
Räcker till fem 15 cm lager eller fyra 20 cm lager
•1 cup (110 gram) pekannötter, rostade
•3 cups (390 gram) mjöl
•2 cups (400 gram) socker
•1 tsk bikarbonat
•1/2-1 tsk kanel
•3 stora ägg, lätt uppvispade
•3/4 cup (180 ml) rapsolja
•1 1/2 tsk vaniljextrakt
•227 gram krossad ananas (häll inte ut vätskan)
•2 cups mosade bananer (3-4 st) + 1 extra för fyllning
Värm ugnen till 175 grader C. Smöra och mjöla runda bakformar.
Rosta pekannötterna i en ugnsfast form eller på bakplåtspapper i ugnen i cirka 8 minuter eller tills de är gyllenbruna. Låt svalna och hacka.
Blanda mjöl, socker, bikarbonat och kanel i en stor skål.
Vispa ägg, olja, vanilj, ananas, mosade bananer och pekannötter i en annan stor skål. Tillsätt de blöta ingredienserna till de torra och blanda samman allt. Dela smeten jämnt mellan formarna eller grädda i omgångar. Grädda cirka 25-30 minuter i mitten av ugnen. Låt svalna i formen cirka 10 minuter innan du stjälper upp kakan. Låt svalna helt innan du fyller tårtan.
Cream cheese frosting
•80 gram mjukt smör
•300 gram cream cheese
•400-500 gram florsocker
•1 tesked vaniljextrakt
Vispa cream cheese och smör mjukt i en stor skål. Tillsätt florsocker och vanilj och vispa tills frostingen är jämn.
In English:
I bought Hummingbird bakery's book not so long ago. There are many recipes I would like to try, but I thought I should begin with the famous Hummingbird cake. I didn't follow the recipe in the book though, instead I used one from Joy of baking. I made a few changes, and my best assistant Emma suggested I should fill the cake with mashed bananas. It was so yummy, and it'll probably taste even better tomorrow!
Hummingbird cake
Recipe adapted from Joy of baking
Makes five 15 cm layers or four 20 cm layers
•1 cup (110 grams) pecans, toasted and finely chopped
•3 cups (390 grams) all-purpose flour
•2 cups (400 grams) granulated white sugar
•1 teaspoon baking soda
•1/2 teaspoon salt
•1/2-1 teaspoon ground cinnamon
•3 large eggs, lightly beaten
•3/4 cup (180 ml) safflower, corn, or canola oil
•1 1/2 teaspoons pure vanilla extract
•1 - 8 ounce (227 grams) can crushed pineapple, do not drain
•2 cups mashed ripe bananas (3-4 medium sized bananas) + 1 extra for filling (optional)
Preheat oven to 350 degrees F (180 degrees C) and place the rack in the center of the oven. Butter and flour round cake pans.
Place the pecans on a baking sheet and bake in the oven for about 8 minutes or until lightly browned and fragrant. Let cool and then chop finely.
In a large bowl whisk together the flour, sugar, baking soda, salt, and ground cinnamon.
In another large bowl, mix together the eggs, oil, vanilla extract, pineapple, mashed bananas, and finely chopped pecans. Add the wet ingredients to the flour mixture and stir until combined. Evenly divide the batter between the two prepared pans and bake for about 25 to 30 minutes or until a toothpick inserted in the center of the cake comes out clean.
Remove from oven and let cool on a wire rack. After about 10 minutes invert the cakes onto the wire rack, remove the pans and parchment paper, and then cool completely before frosting.
Cream cheese frosting
•80 grams butter, softened
•300 grams cream cheese
•400-500 grams powdered sugar
•1 teaspoon vanilla extract
In the bowl of your electric mixer (or with a hand mixer), beat the butter and cream cheese, on low speed, until very smooth with no lumps. Gradually add the powdered sugar and beat, on low speed, until fully incorporated and smooth. Scrape down the sides of the bowl as needed.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment