Thursday, December 30, 2010

Tiramisu!

Hoppas att alla haft en fantastisk jul! Nu har det snart gått en hel vecka sedan julafton och jag tycker som vanligt att det är så tråkigt när julen är över. Imorgon är det iallafall nyårsafton och då måste man ju fira in det nya året med en lyxig dessert. Jag gjorde tiramisu till juldagen för att jag var så nyfiken på att testa, och den blev så uppskattad att jag blev ombedd att göra en till nyår också. Eftersom det bara fanns ett paket savoiardikex kvar i affären valde jag att göra en sockerkaksbotten istället och använda kexen runt om. Tårtan är som godast tillsammans med ett glas portvin!









Tiramisucirka 12-15 bitar
Sockerkaksbotten
•3 ägg
•2,5 dl socker
•1 tsk vaniljsocker
•3 dl mjöl
•1,5 tsk bakpulver
•1 dl mjölk
•50 gram smör


Kaffesirap
•2 dl starkt kaffe eller espresso
•0,5 dl kahlua
•1 dl socker


Mascarponekräm
•4 äggulor
•1 dl socker
•4 äggvitor
•2 dl grädde

•1 burk mascarponeost (250 g)
•2 tsk vaniljsocker

Garnering
•Kakao
•Riven mörk eller mjölkchoklad (cirka 100 gram)
•1 paket savoiardikex, cirka 200 g



Sockerkaksbotten
1.Sätt ugnen på 175°C. Smörj och ströbröa en form som är cirka 20 cm stor.
2.Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Värm mjölk och smör i en kastrull tills smöret har smält. Tillsätt den varma mjölkblandningen lite i taget. Blanda mjöl och bakpulver och rör sedan ner det i äggsmeten. Häll smeten i formen.
3. Grädda bottnen i nedre delen av ugnen i cirka 35-45 minuter. Känn med sticka att den är färdig.
4.Låt bottnen svalna 15 minuter. Lossa kanten med en kniv och vänd sedan upp den på ett bakplåtspapper. Låt kallna en stund.
5. Dela kakan i tre eller fyra bottnar.



Kaffesirap
1. Brygg 2 dl starkt kaffe eller espresso. Häll i en kastrull tillsammans med 0,5 dl kahlua och 1 dl socker. Låt sedan blandningen sjuda cirka 8-10 minuter. Låt svalna.



Mascarponekräm
1. Vispa ihop äggulor och 1 dl socker i en värmetålig skål över vattenbad. Vattnet ska sjuda. Rör hela tiden i blandningen tills den börjar tjockna. Var försiktig bara så att det inte är för varmt, då blir det äggröra! Ta bort från plattan och låt svalna.
2. Vispa under tiden upp äggvitorna i en ren skål till ett hårt skum. Vispa grädden hårt i en annan skål.
3. Blanda mascarponeosten med äggulesmeten. Blanda sedan i grädden och vaniljsockret. Rör sist ner äggvitorna försiktigt. Låt svalna en stund i kylen.


Sätta ihop tårtan
1. Använd en form, helst en springform, som är lite större än tårtbottnen, cirka 23-25 cm.
2. Pensla tårtbottnarna med kaffesirapen. Använd mycket sirap så blir bottnarna saftiga.
3. Lägg den första bottnen i formen, klä sedan hela insidan (alltså runtom tårtbottnen) med savoiardikex. Bred ut fyllning över den första tårtbottnen. Upprepa samma sak med alla tårtbottnar, och avsluta med ett lager fyllning överst.
4. Ställ in i kylen minst 4 timmar.
5. Pudra med kakao och garnera med riven choklad. Knyt gärna ett band runtom tills tårtan ska serveras.




In English:

Tiramisu cake

Sponge cake
•3 eggs
•2,5 decilitres (dl) sugar
•1 tsp vanilla
•3 dl all purpose flour
•1,5 tsp baking powder
•1 dl milk
•50 grams butter


Coffee syrup
•2 dl strong coffee
•0,5 dl kahlua
•1 dl sugar


Mascarpone cream
•1 tub of mascarponecheese (250 g)
•2 dl heavy cream
•4 egg yolks
•1 dl sugar
•4 eggwhites
•2 tsp vanilla

Garnish
•Cocoa powder
•Grated or chopped dark chocolate (about 100 grams)
•Savoiardi biscuits, about 200 grams


Sponge cake
1. Preheat oven to 175°C (350 F). Butter and flour a round 20 cm cake pan.
2. Whisk the eggs and sugar until white and fluffy. Heat the milk and butter in a sauce pan until the butter has melted. Gradually add the milk mixture to the batter. Mix the flour and baking powder in another bowl and then add it to the batter. Pour the batter in the prepared pan.
3. Put the pan on the lower rack in the oven and bake for about 35-45 minutes or until a toothpick comes out clean.
4. Let cool on a rack for 15 minutes. Invert the cake onto parchment paper. Let cool for a while and then split the cake into 3-4 pieces.



Coffee syrup
1. Make 2 dl strong coffee or espresso. Mix with kahlua and sugar in a saucepan. Let boil until all the sugar has melted. Let cool.



Mascarpone cream
1. Mix eggyolks and sugar in a heat proof bowl in a double boiler over simmering water. Mix constantly so the mixture until the mixture starts to thicken. Be careful so you don't make scrambled eggs! Remove from heat and let cool.
2. In a dry, clean bowl, whip the egg whites until stiff. In another bowl, whip the cream until stiff peaks form.
3. Mix the mascarpone and the eggyolkmixture. Add the whipped cream and vanilla. Gently fold down the whipped egg whites. Put it in the fridge for a while.



Assembling the cake
1. Use a spring form which is a little bigger than the cake, about 23-25 cm.
2. Soak all the cake layers in coffee syrup.
3. Start by putting the first layer in the bottom of the spring form, then put savoiardi biscuits all the way around the cake. Evenly spread out the mascarpone cream on the first layer. Repeat the same step until you have used all layers. Finish off with a layer of mascarpone cream on top.
4. Put in the fridge for at least 4 hours
5. Before serving, powder with cocoa powder and garnish with grated chocolate.

No comments:

Post a Comment

 

Copyright 2013 The Cupcake Fairy