Thursday, November 11, 2010

Chai cupcakes!

Nu börjar det officiellt närma sig min favorittid på året, nämligen julen. Då får man faktiskt lov att börja tjuvstarta med julbaket tycker jag. Därför gjorde jag de här chaicupcakesen som kanske egentligen smakar mer som mjuk pepparkaka. Men pepparkaka får man ju bara äta när det faktiskt är jul, eller hur? Så jag kallar dem chaicupcakes. Hursomhelst så gjorde jag en chokladfrosting till, som förvisso var god, men nästa gång satsar jag nog på en cream cheese frosting!






Chaikryddmix
•1/2 tsk kanel
•1/2 tsk ingefära
•1/2 tsk nejlika
•3/4 tsk kardemumma

Blanda alla kryddorna i en liten skål


Chai cupcakes
ca 12 st

•3 1/2 dl mjöl
•1 1/4 tsk bakpulver
•110 gram rumsvarmt smör
•2 1/2 dl socker
•1 tsk vaniljextrakt
•1 helt ägg
•2 äggvitor
•1 3/4 dl mjölk
•Chaikryddmix

Värm ugnen till 175 grader. Klä en muffinsplåt med muffinsformar.
Blanda mjöl, bakpulver och chaikryddmixen i en skål.
Vispa smör och socker krämigt i en annan skål.
Tillsätt sedan ägget och äggvitorna och vispa tills smeten är fluffig. Tillsätt vaniljextrakt.
Tillsätt sedan mjölblandningen och mjölken och vispa försiktigt tills allt är väl blandat. Fyll formarna till 3/4 och grädda i cirka 18 minuter.


Chokladfudge frosting
•100 gram mörk choklad
•150 gram smör
•2 dl florsocker
•1/2 dl kakao
•1 tsk vaniljextrakt

Smält chokladen över vattenbad eller i mikro och låt sedan svalna. Vispa rumsvarmt smör vitt och krämigt. Tillsätt vaniljextrakt, florsocker och kakao och vispa samman. Tillsätt sist chokladen och vispa tills frostingen är slät och krämig.













In English:

Chai spice mix

(Amount when ground)
•1/2 tsp cinnamon
•1/2 tsp ginger
•1/2 tsp cloves
•3/4 tsp cardamom

Mix all spices in a small bowl.


Cupcakes

•3 1/2 dl flour
•1 1/4 tsp baking powder
•110 g butter, softened
•2 1/2 dl sugar
•1 tsp vanillaextract
•1 egg
•2 egg whites
•1 3/4 dl milk (175 ml)
•Chai spice mix

Heat oven to 175 degrees C (350 f) and line a cupcake tin with 12 cupcake liners
Beat the butter and sugar until light and fluffy. Add the egg and the egg whites, one at a time, beating well after each addition. Add vanilla extract.
In a separate bowl, mix flour, baking powder and chai spice mix. Alternately add the flour mixture and milk, in three additions, beginning and ending with the flour.
Fill the liners about 3/4 full and bake for about 18 minutes.


Chocolate fudge frosting

•100 g dark chocolate (70%)
•150 g butter, softened
•2 dl powdered sugar
•1/2 dl cocoa powder
•1 tsp vanilla extract

Melt the chocolate in a double boiler or microwave oven and let it cool. In a separate bowl, beat the butter until light and creamy. Add the vanilla extract, powdered sugar and cocoa powder and mix until smooth. Add the melted chocolate and beat until creamy.

No comments:

Post a Comment

 

Copyright 2013 The Cupcake Fairy