Thursday, July 26, 2012

Call me cupcake turns THREE!

Den här dagen, för tre år sedan, startade jag Call me cupcake. Jag hade inte direkt någon avsikt att göra något seriöst av det hela, utan gjorde det som en kul grej. För att jag tyckte att det var roligt helt enkelt, och för att jag behövde något att göra. Bara sådär helt plötsligt började jag baka, och ganska snabbt fick jag ändå känslan av att det här vill jag göra för alltid och för evigt. Det var ett bra val, och jag känner fortfarande att jag inte vill göra något annat än just detta (och mer därtill naturligtvis). Och jag vill säga TACK till er fina bloggläsare som besöker bloggen, kommenterar och bakar recepten. Tack!
Även om uppdateringarna varit.. hmm.. oregelbundna den senaste tiden så kan jag lova att jag inte precis varit ledig (inte ens på min riktiga semester). Ibland klagar jag på att jag alltid har så mycket att göra, men när jag väl sitter där i soffan och verkligen inte har något att göra blir jag snabbt uttråkad och tänker, när jag ändå är hemma kan jag ju lika gärna baka en tårta.. eller två. Fungerar ni också så?



In English:
On this day, three years ago, I started Call me cupcake. It all started with very little intention to actually make something "serious" of it. I simply LOVE baking and obviously a lot of other people do too (and looking at foodie pics of course!). I'm just so glad I started this blog. Best decision ever!

Anyway, I want to thank you. Thank you for coming here and reading, just browsing or commenting. It means so much to me! You're the best and I can't thank you enough. Ok, getting kind of sentimental here..

Even though I haven't blogged for quite some time I can guarantee I haven't been on holiday (even on my actual holiday, of course). First I made the White Sangria pictured below and thought I could make a blogpost about it, but it just never happened. Then the blogbirthday came and there just had to be cake! Of course there has to be cake on a birthday! Last year I made an announcement and celebrated with cake. Anyway, I just really really wanted to share some pictures with you after all this time so I will update soon with the cake recipe!



Cherry vanilla cake with swiss meringue buttercream









White Sangria








Cherry trifles
The best thing about these trifles is that they're so versatile and simple to make! These only take 10 minutes to make and they're so delicious! You could make them with any type of fruit or berry, custard, chocolate, nuts, hey, I even thought of making them with vanilla pudding! And if you're like me you probably have lots of cake scraps in the freezer that you don't know what to use for. This is the perfect recipe for that!




Read on for recipe!

Klicka nedanför för recept!




Körsbärstårta med vaniljsmörkräm
Receptet kommer från min bok Lomelinos tårtor, fast med vissa ändringar


Körsbärsbottnar
100 g rumsvarmt smör
4 dl strösocker
2 1/2 dl mjölk
1/2 tsk vaniljpulver eller 1/2 vaniljstång
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 stora äggvitor
2 msk kirschlikör
En handfull körsbär
ev. rosa pastafärg

1. Värm ugnen till 175°.
2. Smörj och mjöla två små formar, cirka 15 cm i diameter.
3. Vispa smör och socker ljust och pösigt, i 3–4 minuter. Tillsätt mjölk och vaniljpulver eller skär ett snitt i vaniljstången och skrapa ner fröna. Vispa till en jämn smet. Ställ åt sidan.
4. Mät upp mjöl och bakpulver i en skål och blanda det med smörblandningen. Tillsätt äggvitorna och vispa i ytterligare 2 minuter. Vispa i kirsch. Dela upp smeten i två skålar och färga den eventuellt i två olika rosa nyanser.
5. Häll smeten i de två formarna. Tryck ned några urkärnade och halverade körsbär i den ena formen (eller båda om du vill).
6. Grädda bottnarna samtidigt i ugnen i cirka 25-30 minuter. Kontrollera med en tandpetare så att bottnen är färdiggräddad innan du tar ut den.




Marängsmörkräm med vanilj

4 stora äggvitor
2 1/3 dl strösocker (200 g)
250 g rumsvarmt osaltat smör
2 tsk vaniljextrakt
ev. rosa pastafärg
Färska körsbär

1. Häll äggvitor och socker i en värmetålig skål. Placera den över ett vattenbad i en kastrull med sjudande vatten. Vispa hela tiden med en handvisp, tills blandningen är cirka 65° eller tills sockerkristallerna har smält.
2. Ta bort skålen från värmen. Fortsätt att vispa med elvisp eller med en köksassistent tills blandningen är vit och fluffig, som en marängsmet. Vispa tills smeten har svalnat, vilket kan ta upp till 10 minuter.
3. Tillsätt smöret, en liten bit i taget. När allt smör är tillsatt, vispa i 3–5 minuter. Oroa dig inte om smörkrämen skär sig – det är lätt fixat! Är den för kall, sätt skålen över ett vattenbad i några sekunder och vispa igen. Är den för varm, låt skålen stå i kylen en stund och vispa sedan.
4. Tillsätt vaniljextrakt och vispa till en jämn frosting. Reservera eventuellt några matskedar vit smörkräm för att spritsa ovanpå tårtan.
5. Tillsätt lite rosa pastafärg om du önskar färg på smörkrämen.


Sätta ihop tårtan

1. Dela båda bottnarna på mitten till fyra tunnare bottnar.
2. Lägg den första bottnen på ett tårtfat eller en tårtbricka. Bred ut ett jämnt lager smörkräm över bottnen. Upprepa tills du har använt tre av bottnarna. Lägg den sista bottnen överst med den skurna sidan ner.
3. Bred ut ett tunt lager frosting över hela tårtan. Låt den stå i kylen i cirka 20 minuter eller tills lagret har stelnat något.
5. Dekorera med färska körsbär.


In English:
Cherry cake with vanilla SMBC
Recipe is adapted from my book Lomelinos tårtor


Cherry cake
100 g softened butter
4 dl sugar
2 1/2 dl milk
1/2 tsp vanilla powder or 1/2 vanilla bean
5 dl all purpose flour
1 tsp baking powder
2 large egg whites
2 tbsp kirsch liqueur
Handful of fresh cherries
Pink food coloring

1. Heat oven to 175° (350F).
2. Butter and flour two 15 cm/6 inch baking pans.
3. Beat butter and sugar until pale and fluffy, about 3-4 minutes. Add milk and vanilla powder (or scrape out the seeds in the vanilla bean). Mix until smooth. Set aside.
4. Measure flour and baking powder in a bowl and mix it with the butter mixture. Add the egg whites and mix for 2 minutes. Add kirsch and mix until smooth. Divide the cake batter evenly between two bowls and dye with pink food coloring into two different pink shades.
5. Pour the batter into the two prepared pans. Add some pitted and sliced cherries to one of the cakes (or both if you want to).
6. Bake the cakes for about 25-30 minutes, or until a toothpick comes out clean.


Vanilla SMBC
4 large egg whites
2 1/3 dl sugar (200 g)
250 g butter, at room temp.
2 tsp vanilla extract
Pink food coloring

Fresh cherries

1. Pour egg whites and sugar in a clean and heat proof bowl. Put the bowl in a double boiler, the water should be simmering.
2. Whisk the sugar and eggs constantly so they don't curdle. The mixture should be about 65 degrees celsius, about 140-150 degrees F. If you don't have a thermometer, just rub some mixture between your fingers. If the sugar has melted, it is ready.
3. Remove from heat, whip until white, fluffy and cool. This step can take up to 10 minutes.
4. Start adding the butter, very slowly. Don't worry if the mixture looks curdled and soupy, it's easy to fix! If the buttercream is too cold, just put the bowl in a double boiler again for a few seconds and whip again. If it's too hot, just put it in the fridge for a few minutes and whip.
5. Add vanilla and food coloring to the buttercream and whip until smooth.
 

Copyright 2013 The Cupcake Fairy