Sunday, January 29, 2012

Lemon meringue pie

Återigen har jag vanskött bloggen.
Jag försöker komma till skott och faktiskt baka, men jag når aldrig riktigt ända fram. Det finns för mycket annat att göra.
Så när jag lyckades slänga ihop denna citronmarängpajen förra veckan, två dagar innan jag skulle åka till Stockholm kände jag mig väldigt nöjd. Jag tror jag behövde få något annat att tänka på än det jag faktiskt skulle göra. Det är nog det bästa med att baka tycker jag. Att man måste fokusera på det man håller på med just då. Man kan liksom inte stå och oroa sig för andra saker. Nej, det funkar inte. Det är lite som att sova för mig, vilket jag måste säga att jag är riktigt bra på att göra.

Jag vet att jag har varit lite slarvig med att skriva ut mina recept på svenska den senaste tiden.. Jag kommer såklart fortsätta skriva mina recept på svenska, men kanske inte precis alla.. Är det någon som vill ha receptet översatt, bara säg till!

Receptet är delvis lånat från den fantastiska bloggen
Whisk Kid!



In English:
Once again I have completely neglected the blog.
I can't seem to get things done. There are too many other things to tend to. I needed to get things off my mind last week before I went to Stockholm, so I made this lemon meringue pie. It felt good. That's probably the best thing about baking; to be able to take things off your mind for a while and just be present in the moment (so you don't mess things up). It's kind of like sleeping, which I must say I'm pretty good at.
Recipe adapted from the amazing
Whisk Kid!







Citronmarängpaj

Pajskal
2 1/3 dl mjöl
1/2 tsk salt
1 msk florsocker
110 gram kallt smör
2-3 msk kallt vatten

Blanda mjöl, florsocker och salt i en skål. Använd händerna eller en matberedare för att blanda i smöret. Tillsätt vatten bara så att degen precis går ihop. Lägg degen i en bit plastfolie och lägg i kylen, minst 30 minuter.

Ta fram degen 5-10 minuter innan den ska kavlas ut.
När degen är redo, pudra lite mjöl över arbetsytan. Kavla ut degen i en cirkel stor nog att täcka en 20 cm (diameter) stor pajform. Klä formen med degen och låt gärna lite deg hänga över kanterna. Gör några hål i bottnen med en gaffel. Lägg in formen i frysen.

Värm ugnen till 200 C. När ugnen är varm, klä formen med degen i med antingen bakplåtspapper eller aluminiumfolie och fyll det med bönor eller ris (okokt). Grädda cirka 20 minuter och ta sedan bort bakplåtspapper/foliet och bönorna/riset och grädda ytterligare 5-10 minuter tills pajskalet är gyllenbrunt. Ta ut ur ugnen och låt svalna.

Citronfyllning
4 äggulor, rumsvarma
2 1/3 dl socker
2 msk mjöl
3 msk majsstärkelse
1/4 tsk salt
3 1/2 dl vatten
2 citroner, juice och skal
25 gram mjukt smör

Värm ugnen till 175 grader. Lägg äggulorna i en stor skål och vispa dem lätt. Lägg socker, mjöl, majsstärkelse och salt i en kastrull. Rör i vatten, citronjuice och citronskal. Värm under omrörning tills blandningen når kokpunkten. Rör i smöret. Ta bort från värmen och häll ungefär 1 dl av den varma blandningen över äggulorna. Blanda väl och häll sedan i ägguleblandningen i kastrullen till resten av smeten. Sätt kastrullen på värmen igen och rör sedan tills blandningen är riktigt tjock. Ta bort från värmen och häll fyllningen i pajskalet.

Maräng
4 äggvitor, rumstemperatur
6 msk socker

I en stor och ren skål, vispa äggvitorna till de börjar skumma. Tillsätt sockret lite i taget tills marängen är tjock. Skålen ska kunna hållas uppochned utan att den glider ut. Bred ut marängen över citronfyllningen. Grädda pajen ytterligare 10 minuter. ANvänd en gasolbrännare om du vill ha mer färg på marängen.

Friday, January 13, 2012

Iced vanilla coffee

Jag gav Christian (min fästman alltså) en espressomaskin i julklapp. Jag kan säga att vi båda har varit smått besatta av kaffe (eller espresso) sedan dess. Jag ville hitta ett sätt att använda espresso i bakningen, vilket väl egentligen inte är ett problem, men sen såg jag det här inlägget hos Pioneer Woman, och då insåg jag att jag var tvungen att göra iskaffe. Egentligen ville jag göra den vietnamesiska varianten (som finns i samma inlägg) med kondenserad mjölk, men det är inte direkt något jag brukar ha hemma. Hursomhelst så tycker Ree (aka Pioneer Woman) att man ska göra iskaffe med kallbryggt kaffe, och det håller jag verkligen med om.
Egentligen så bör kallbryggt kaffe dra 8 timmar ungefär, men jag hade inte lust att vänta så länge. Men har du tid så vänta!



In English:
I gave Christian (my fiancé) an espresso machine for christmas. Since then we've both been pretty much obsessed with coffee (or espresso). I wanted to find a way to use the espresso in my baking (not a problem really). Then I saw
this post by the talented Pioneer Woman and realized I HAD to make iced coffee. I really wanted to make the Vietnamese version, but I didn't have condensed milk at home. Anyway, Ree (aka Pioneer woman) thinks it is better to use cold brewed coffee for iced coffee, so I took her advice since she obviously knows a great deal about the subject. I must say I agree with her. So I let the espresso machine rest this time and used my french press instead.
If you have time, let the coffee soak for 8 hours or more!









Och såhär går det till..
Jag har inte skrivit några exakta mått eftersom man kan göra iskaffet helt efter sin egen smak vad gäller mängd av de olika ingredienserna. Klicka på bilderna för att se dem större.


And this is how it's made.. I haven't written down the exact measurements - you can make it just the way you like it! Click for larger pictures.








 

Copyright 2013 The Cupcake Fairy