Sunday, December 30, 2012

Baileys panna cotta and tiramisu trifles

In English:
Tomorrow I will not be serving cake, that's for sure. Don't get me wrong, I love cake, but I just feel like doing something more "desserty" if you know what I mean.
Plus I love boozy desserts so here are two for you to make! First up is a Baileys chocolate panna cotta with coffee kahlúa jelly and mascarpone, grated chocolate and raspberries on top. Phew. Beat that if you can!
The second recipe is my favorite. I know I'm nagging but this is just too darn good not to post. Tiramisu trifles. My dad was literally licking his empty glass because he loved it so much.

Oh, and another thing: HAPPY NEW YEAR! See you in 2013! :-)

Recipes after the jump!
Recept på svenska följer efter bilderna!








Tiramisu trifles







Baileys chocolate panna cotta med kaffe-kahluagelé, mascarpone, riven choklad och hallon
4 portioner

Chokladpannacotta
1 dl grädde
1/4 dl gelésocker
30 gram fint hackad mörk choklad

Baileyspannacotta
2 dl grädde
1 dl Baileys likör
1/2 dl gelésocker

Espresso- och kahlualager
80 ml espresso
1/2 dl kahlua
1/2 dl gelésocker

Att servera med
Mascarponeost (eller vispad grädde)
Riven mörk choklad
Ev. Hallon

Chokladpannacotta:
Koka upp grädde och gelésocker i en kastrull. Låt koka cirka 20 sekunder och häll sedan i den finhackade chokladen. Rör om ordentligt och låt koka ytterligare 10 sekunder. Häll upp i fyra portionsglas. Ställ in i kylen cirka 10 minuter eller tills lagrret stelnat.

Baileyspannacotta
Koka upp grädde, Baileys och gelésocker i en kastrull. Låt koka 30 sekunder, häll sedan upp i portionsglasen över chokladpannacottan. Låt svalna och ställ sedan in i kylen tills lagret stelnat, cirka 1 timme.

Espresso- och kalualager
Koka upp espresso, kahlua och gelesocker i en kastrull. Låt koka 30 sekunder och häll sedan upp i portionsglasen över Baileyspannacottan. Ställ in i kylen cirka 30 minuter eller tills lagret stelnat.

Servera med en klick mascarponeost (eller vispad grädde), riven choklad och eventuellt hallon.

Tiramisu trifles
Ungefär 6-8 portioner beroende på storleken på glaset

Kaffesirap
1 1/2 dl starkt kaffe eller espresso
1/2 dl kahlua
1 dl socker

3 dl grädde
1 burk mascarponeost
2 msk socker

Cirka 14-18 st savoiardikex

Kakao, att pudra ovanpå
Riven mörk choklad


1. Brygg starkt kaffe eller espresso. Häll i en kastrull tillsammans med kahlua och socker. Koka upp och låt sedan blandningen sjuda cirka 8-10 minuter. Låt svalna.

2. Vispa grädden hårt. Tillsätt mascarpone och socker och vispa till en slät smet. Lägg en sked eller två av mascarponekrämen i varje portionsglas. Pudra lite kakao över.
Dela varje savoiardikex på längden och dela sedan i fyra mindre bitar. Lägg dem som ett lager över mascarponekrämen. Använda 2-3 hela kex per glass. Häll lite kaffesirap över kexen och fortsätt sedan lägga i lager som förut, mascarpone, kakao, kex och kaffesirap. Avsluta med ett lager mascarponekräm.

3. Pudra lite kakao ovanpå och generöst med riven choklad. Förvara gärna i kylen ett par timmar före servering så att kexen hinner suga åt sig kaffesirapen.




In English:

Baileys chocolate panna cotta with coffee kahlúa jelly and mascarpone, grated chocolate and raspberries

I don't like using gelatine in my recipes, instead I use something called jelly sugar. Not sure how easy it is to find outside Scandinavia though!

4 servings

Chokladpannacotta
1 dl heavy cream
1/4 dl jelly sugar
30 gram dark chocolate, finely chopped

Baileys panna cotta
2 dl heavy cream
1 dl Baileys
1/2 dl jelly sugar

Espresso- and kahlua jelly
80 ml espresso
1/2 dl kahlua
1/2 dl jelly sugar

To serve
Mascarpone cheese (or whipped cream)
Grated dark chocolate
Raspberries

Chocolate panna cotta:
Let cream and jelly sugar come to a boil in a saucepan. Let simmer for 20 seconds then add the chopped chocolate. Stir until melted and let simmer an additional 10 seconds. Pour into 4 serving glassen. Put glasses in the fridge for 10 minutes.

Baileys panna cotta
Let cream, Baileys and jelly sugar come to a boil in a saucepan. Let simmer for 30 seconds and then pour into serving glasses over the chocolate panna cotta. Let cool in fridge for about 1 hour.

Espresso- and kahlua jelly
Let espresso, kahlua and jelly sugar come to a boil in a saucepan. Let simmer for 30 seconds and then pour into serving glasses over the Baileys panna cotta. Put back in the fridge for another 30 minutes.

Serve with a dollop of mascarpone cheese (or whipped cream), grated chocolate and raspberries.


Tiramisu trifles
About 6-8 serving depending on size of each serving

Coffee syrup
1 1/2 dl strong coffee or espresso
1/2 dl kahlua
1 dl sugar


Mascarpone cream
3 dl heavy cream
1 tub mascarpone cheese (250 g)
2 tbsp sugar

About 14-18 savoiardi biscuits/ladyfingers

Cocoa powder, for dusting
Dark chocolate, grated


Coffee syrup
1. Make 2 dl strong coffee or espresso. Mix with kahlua and sugar in a saucepan. Let simmer about 8-10 minutes. Let cool.

2. Whip cream until stiff peaks form. Add mascarpone and sugar and whip until smooth. Put a heaping spoon, of the mascarpone cream into each glass. Powder some cocoa powder over mascarpone.
Break each ladyfinger in half lenthwise and then break it into 4 pieces. Then layer them over the mascarpone cream in each glass. Use two-three ladyfingers for each serving. Spoon some coffee syrup over the ladyfingers and then keep on layering with mascarpone cream, cocoa powder, ladyfingers and coffee syrup ending with a layer of mascarpone cream.

3. Powder some cocoa on top and grate a generous amount of chocolate over each serving. Store in fridge for a couple hours before serving to make sure the ladyfingers soak up the syrup.

No comments:

Post a Comment

 

Copyright 2013 The Cupcake Fairy