Monday, September 3, 2012

Tiramisù cake and a second book

Den här tårtan må vara allt annat än en fröjd för ögat, men god är den ändå! Den ser inte riktigt ut som jag hade tänkt mig, men jag är inte den som är den, så jag tänker dela med mig av receptet ändå. Så här blir resultatet när man inte låter allt svalna ordentligt. Jag har lärt mig en läxa (som att jag inte visste det redan..).
Jag är besatt av att göra tiramisú i alla möjliga former, glass, tårta, cupcakes, ja vad som helst egentligen. Jag måste komma på fler idéer.
En liknande tårta gjorde jag för ett par år sedan men jag kände att jag ville återskapa och förbättra den. Jag vet inte om förbättringbiten gick så bra vad gäller utseendet, men smaken finns där helt klart.

Nog om tårtan nu.
Som ni säkert förstår av titeln till det här inlägget så jobbar jag just nu på min andra bok (det kräver dubbla utropstecken)!!
Det är så himla roligt och jag känner mig lyckligt lottad som har fått chansen att göra detta. Jag lämnar in manuset om två veckor så jag är nästan klar, men det återstår väldigt mycket jobb såklart.

En annan väldigt rolig nyhet är att min första bok Lomelinos tårtor ska översättas till holländska och finska!  Den kommer finnas i butikerna någon gång under våren 2013. Fantastiskt roligt! Jag håller fortfarande tummarna för en engelsk version också..


In English:
This cake may not be picture perfect, but as most of you probably know, life isn't perfect and neither are cakes. It is de-licious though. This is definitely not how I wanted it to look, but hey, I'm not one to deprive you of a delicious recipe. This is what you end up with when you don't have time to let everything cool. Lesson learned (like I didn't know that already.. hah).
I'm obsessed with everything Tiramisù flavored; cake, ice cream, cupcakes, you name it. I've made this cake before, kind of, but this time I changed some things. I wanted to keep it simple and make it a bit smaller.

Ok, enough about the cake now.
As you probably understand from the title of this post I'm working on my second book (that calls for double exclamation marks)!!
I'm so excited and I feel so lucky to have had this opportunity! Actually I'm handing in the manuscript in about two weeks so I'm almost finished, but there is of course so much work left.

In other news, my first book Lomelinos tårtor (or Lomelino's Cakes), is going to be translated into Dutch and Finnish! Yay! It will be available for purchase some time during spring 2013. Still keeping my fingers crossed for an English version!








 

Recept följer..
Recipe after the jump..





Tiramisútårta
8-10 bitar  

Hoppa inte över att låta fyllningen svalna (som jag gjorde, det började mörkna ute..) om du vill ha en finare tårta än min.

Notera att recepten på zabaglionekräm och kaffesirap är väldigt generösa! Jag fick endel över och gjorde dessutom två portioner tiramisú i glas där jag helt enkelt ersatte sockerkaksbottnen med ett par savoiardikex.

Sockerkaksbotten
3 ägg
2 1/2 dl socker
1 dl mjölk
50 gram smör
3 dl mjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljextrakt

Kaffe- & marsalasirap
1 dl starkt kaffe
1/2 dl marsalavin
1/2 dl socker

Zabaglionekräm med mascarpone
4 äggulor
1/2 dl socker
1 dl marsalavin

1 förpackning mascarponeost (250 g)
2 dl grädde + 2 msk socker

Garnering 
Kakao
Riven mjölkchoklad (cirka 100 gram)


Sockerkaksbotten
1. Sätt ugnen på 175°C. Smörj och mjöla två formar som är cirka 15 cm stor.
2. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Värm mjölk och smör i en kastrull tills smöret har smält. Tillsätt den varma mjölkblandningen lite i taget. Blanda mjöl och bakpulver och rör sedan ner det i äggsmeten. Tillsätt vaniljextrakt. Fördela smeten jämnt mellan formarna.
3. Grädda bottnarna i nedre delen av ugnen i cirka 30-35 minuter. Känn med sticka att den är torr.
4. Låt bottnarna svalna 15 minuter. Lossa kanten med en kniv och vänd sedan upp den på ett bakplåtspapper. Låt svalna en stund. Dela båda bottnarna på mitten så att du får 4 bottnar.

Kaffe- & marsalasirap
1. Brygg 1 1/2 dl starkt kaffe (endel avdunstar under bryggningen så gör mer än receptet kräver) eller espresso.
2. Häll i en kastrull tillsammans med marsalavin och socker. Koka upp och låt sjuda 4-5 minuter. Häll i en skål och låt svalna.

Zabaglionekräm med mascarpone 
1. Vispa äggulor och socker riktigt vitt och fluffigt, cirka 5 minuter. Ställ skålen över vattenbad. Vattnet ska sjuda. Häll i marsalavin.
2. Rör hela tiden i blandningen tills den börjar tjockna (vilket kan ta upp till 10 minuter). Var försiktig bara så att det inte är för varmt, då blir det äggröra! Ta bort från plattan och låt svalna. Sila eventuellt blandningen för att få bort bitar av ägg. Ställ sedan in i kylen tills den är helt kall.
3. Mosa mascarponeosten med en sked så att den blir krämig och mjuk (vispa ej, då blir den lös).
4. Vispa grädde och 2 msk socker i en annan skål tills den är fast.
5. Blanda mascarponeosten med den vispade grädden och blanda sedan i zabaglionekrämen. Låt svalna 1-2 timmar i kylen.

Sätta ihop tårtan
1. Skeda några matskedar kaffesirap över varje botten (på den skurna sidan).
2. Lägg den första tårtbottnen på ett tårtfat och bred ut kräm över den.
3. Pudra kakao över.
4. Upprepa steg 2 och 3 tills alla bottnar är använda.
5. Dekorera med riven choklad. Låt gärna stå en stund i kylskåp för att den ska bli mer stabil.


In English:

Tiramisú cake
8-10 slices

Please don't skip the cooling process (like I did, the light outside was fading..) if you want your cake to look pretty.

Note that the coffee syrup and zabaglione recipes give a very generous amount. I had some left overs after assembling the cake, so in addition I made two glasses with tiramisù. I just replaced the sponge cake with a couple of lady fingers.

Sponge cake
3 eggs
2 1/2 dl sugar
1 dl milk
50 grams butter
3 dl all purpose flour
1 1/2 tsp baking powder
1 tsp vanilla extract

Coffee marsala syrup
1 dl strong coffee or espresso
1/2 dl marsala wine
1/2 dl sugar

Zabaglione with mascarpone
4 egg yolks
1/2 dl sugar
1 dl marsala wine

1 tup mascarpone cheese (250 g)
2 dl cream + 2 tbsp sugar

Garnish
Cocoa powder
Grated milk chocolate (about 100 gram)


Sponge cake
1. Preheat oven to 175°C (350 F). Butter and flour two round round 15 cm (6 inch) cake pans.
2. Whisk eggs and sugar until white and fluffy. Heat the milk and butter in a sauce pan until the butter has melted. Gradually add the milk mixture to the batter. Mix the flour and baking powder in another bowl and then add it to the batter. Divide the batter evenly between the prepared pans.
3. Put the pans on the lower rack in the oven and bake for about 30-35 minutes or until a toothpick comes out clean.
4. Let pans cool on a rack for 15 minutes. Invert the cake onto parchment paper. Let cool for a while and then cut both cakes in the middle.

Coffee syrup 
1. Make 1 1/2 dl strong coffee or espresso (the recipe calls for 1 dl but some water evaporates during the brewing process, so make more than you need).
2. Mix with marsala and sugar in a saucepan. Let boil for about 4-5 minutes. Pour into a bowl and let cool completely.

Mascarpone cream 
1. Beat egg yolks and sugar until light and fluffy, about 5 minutes. Put the bowl over simmering water and add marsala wine.
2. Mix constantly until the mixture starts to thicken (this can take a while, about 10 minutes). Be careful so you don't make scrambled eggs! Remove from heat and let cool. Strain the mixture to get rid of cooked egg bits. Put in fridge until completely cold.
 3. Mash the mascarpone cheese in a separate bowl until soft and creamy (do not whip, that will ruin the texture)
4. In another bowl, whip the cream and 2 tbsp sugar until soft peaks form.
5. Mix the mascarpone and whipped cream together (by hand, but don't overwork it). Add the cold zabaglione. Put the bowl in the fridge for 1-2 hours.

Assembly
1. Spoon a few tablespoons of coffee syrup on each cake layer (on the cut side).
2. Put the first layer on a cake stand and spread mascarpone cream on it.
3. Powder cocoa on top.
4. Repeat steps 2 & 3 until all layers are used.
5. Garnish with grated chocolate. Let the cake stand in the fridge for a while to make it more stable.

No comments:

Post a Comment

 

Copyright 2013 The Cupcake Fairy