Tuesday, May 15, 2012

Strawberry rhubarb pie

Rabarber är en av de få frukter/grönsaker (ja, vad är det egentligen?) som får mig att tänka på min barndom. Jag vill minnas att nästan alla i grannskapet hade rabarber i grönsakslandet. Ingen verkade veta vad tusan de skulle göra med dem, så man man fick gå och plocka lite som man ville. Oftast åt man dem precis som de var, men allra helst doppade man stjälken i en påse med socker så att de blev helt täckta med socker. Ju mer socker desto bättre var antagligen mitt motto på den tiden. Hade jag fått äta det direkt ur påsen hade jag garanterat gjort det. Så är det iallafall inte längre.
Jag har helt ärligt inte ätit rabarber på flera år. Varför har jag faktiskt ingen aning om eftersom jag tycker det är så himla gott, särskilt tillsammans med jordgubbar!

Nu till receptet.. degen till pajskalet räcker antagligen till två små pajer om man kavlar den riktigt tunt, men eftersom jag älskar pajskal (och för att jag bara har en form) så blev det bara en. Du får gärna prova att göra två, men glöm då inte att dubbla mängden fyllning! Pajen blev en aning.. hmm.. blöt också, men antagligen för att jag inte orkade vänta tills den var helt sval. Det spelade dock ingen roll eftersom den var så himla god tillsammans med en skopa vaniljglass.
Recept följer efter bilderna!



In English:
Rhubarb is one of those fruits/vegetables (or whatever it is) that brings back childhood memories. Growing up, I remember everyone had rhubarb in their garden (or at least it seemed that way to me). No one really used them for anything, so kids in the neighborhood were invited to harvest. We usually enjoyed the stalks as they were, but sometimes they were so sour we had to dip them in a bag of sugar, completely covering them with sugar. The more sugar the better was probably my motto back then. It's not anymore. Anyway, I haven't eaten rhubarb in years. Why that is puzzles me. I love this stuff, especially paired with strawberries.

About this recipe.. the dough for the crust would probably be enough for two pies, but as I love pie crust (and I only have one small springform) I only made one. But you can make two if you want to. Remember to double the amount of filling if you do!
And it did turn out a little wet, but probably because I couldn't keep my hands off it long enough to let it cool. That didn't matter to me though as it tasted soo good together with some vanilla ice cream.



Jordgubb- & rabarberpaj
1 liten paj, cirka 12 cm i diameter
Pajskal:
2 1/2 dl mjöl
En nypa salt
75 gram kallt smör
3 msk kallt vatten

Fyllning:
250 gram blandade jordgubbar och rabarber,
hackade i mindre bitar
3 msk socker
1 msk citronjuice
Skal från 1/2 citron
2 msk majsstärkelse

1 äggula
1 msk mjölk
2 tsk farin/muscovadosocker


1. Blanda mjöl och salt i en skål. Skär smöret i mindre bitar och nyp sedan ihop det med mjölet. Tillsätt vattnet och arbeta degen så att den precis går ihop. Knåda inte för mycket! Lägg degen i plastfolie och låt vila en timme eller mer i kylen.
2. Värm ugnen till 200 C. Ta ut degen ur kylskåpet och låt den ligga i rumstemperatur i några minuter innan du kavlar ut den till cirka 4-5 mm tjocklek (spara en bit till ovansidan!). Lägg den utkavlade degen i springformen. Ställ in formen i kylen medan du förbereder fyllningen.
3. Blanda hackade jordgubbar, rabarber, socker, citronjuice och -skal samt majsstärkelse i en skål. Häll fyllningen i det kalla pajskalet. Kavla ut resterande deg och skär ut tunna remsor som du sedan lägger i ett korgmönster ovanpå fyllningen. Vispa äggulan lätt tillsammans med mjölken och pensla sedan pajen med äggblandningen. Strössla lite farinsocker ovanpå.
4. Grädda i mitten av ugnen i 45-50 minuter. Låt svalna och servera sedan tillsammans med vaniljglass eller vispad grädde.

No comments:

Post a Comment

 

Copyright 2013 The Cupcake Fairy