Wednesday, May 11, 2011

Frilly cake tutorial!

Eftersom så många har frågat hur jag har gjort tårtan i förra inlägget bestämde jag mig för att göra en liten tutorial. Min första faktiskt! Kom tillbaka i morgon för då visar jag hur man göra blommorna!


Since so many of you have asked for a frilly cake tutorial, I decided to make one. My first actually! Come back tomorrow to learn how to create the flowers!



Här är alltså tårtan vi ska (åter)skapa!

This is the cake we're going to (re)create!



Här är ungefär vad vi behöver. Inget överdrivet avancerat, eller hur? Ofta duger det bra med enkla verktyg. Man får använda fantasin och ta vad man har helt enkelt! Har man inte ätbart lim går det också bra med kristyr eller lite (obs! lite) vatten. Något som nästan är viktigare än verktygen är tålamod. Detta kommer ta en stund. Notera också att det kan vara en fördel att använda en riktig tårta (täckt med sugarpaste eller marsipan är nog att föredra). Jag använder en dummy bara för att visa metoden.


Tools:
Fondant/sugarpaste
Rolling pin
Powdered sugar
Edible glue
Brushes
and finally, a cake (covered with fondant or marsipan)!

Here's what you'll need. Nothing too fancy right? With a little imagination you don't need any fancy tools. If you don't have edible glue, royal icing or a little water will also do the trick. What is even more important is patience. You'll need it for this one. This is going to take a while. Note that I'm using a dummy cake just to show you the method.




Börja med att knåda sugarpasten. Börja med en liten bit så att den inte hinner torka ut.

Start by kneading the fondant. Start off with a little piece so it doesn't dry out.




Rulla ut sugarpasten.

Roll out the fondant.




Gör "korven" smal om du vill ha små volanger och stor om du vill ha stora volanger. Ja, ni förstår. Ju mindre volanger desto mer jobb. Jag gör små volanger denna gången.

Make it thin if you want small frills and not so thin if you want bigger frills. You get the point. The smaller frills the more work. I'm making small frills this time.






Använd kaveln för att platta ut "korven". Jag tycker att det är lättare att skära mindre bitar av remsan och frilla dem istället för att göra det med hela.

Use the rolling pin to flatten the fondant "sausage". I think it's easier to cut smaller pieces to frill than to frill the whole thing.





Använd skaftet på en pensel för att "frilla" kanten på sugarpasten. Tryck försiktigt och rulla skaftet fram och tillbaka över sugarpasten för att få fram effekten. Pudra gärna underlaget med florsocker så att sugarpasten inte fastnar. Det är väldigt lätt hänt att den går sönder, men det gör inte så mycket!

Use the back of a brush to create the frill effect. Gently press the back of the brush against the fondant and roll it back and forth. Use some powdered sugar underneath to make sure it doesn't stick. If it tears a little, that's ok! No one will be able to tell.




Pensla på lite ätbart lim på alla bitar, på sidan som ska fästas på tårtan.

Brush some edible glue on all pieces, on the side we're going to stick to the cake.




Sätt försiktigt på den första remsan på tårtan. Volangerna ska sticka upp lite ovanför toppen på tårtan.

Carefully put the first piece on the cake. Put it right on the edge of so the frills are a little bit taller that the top of the cake.




Fortsätt hela vägen runt.

Keep on going all the way around to complete the first layer of frills.



Fortsätt sedan på nästa varv och upprepa till tårtan är helt täckt med volanger. Jag täckte inte hela tårtan eftersom jag helt enkelt precis har gjort en. Jag hoppas ni förstår ändå!

When you're done with the first layer, begin the second layer and then keep going until the whole cake is filled with frills. I didn't complete the whole cake because well.. I already made one! I hope you get the point anyway!


No comments:

Post a Comment

 

Copyright 2013 The Cupcake Fairy