Thursday, December 30, 2010

Tiramisu!

Hoppas att alla haft en fantastisk jul! Nu har det snart gått en hel vecka sedan julafton och jag tycker som vanligt att det är så tråkigt när julen är över. Imorgon är det iallafall nyårsafton och då måste man ju fira in det nya året med en lyxig dessert. Jag gjorde tiramisu till juldagen för att jag var så nyfiken på att testa, och den blev så uppskattad att jag blev ombedd att göra en till nyår också. Eftersom det bara fanns ett paket savoiardikex kvar i affären valde jag att göra en sockerkaksbotten istället och använda kexen runt om. Tårtan är som godast tillsammans med ett glas portvin!









Tiramisucirka 12-15 bitar
Sockerkaksbotten
•3 ägg
•2,5 dl socker
•1 tsk vaniljsocker
•3 dl mjöl
•1,5 tsk bakpulver
•1 dl mjölk
•50 gram smör


Kaffesirap
•2 dl starkt kaffe eller espresso
•0,5 dl kahlua
•1 dl socker


Mascarponekräm
•4 äggulor
•1 dl socker
•4 äggvitor
•2 dl grädde

•1 burk mascarponeost (250 g)
•2 tsk vaniljsocker

Garnering
•Kakao
•Riven mörk eller mjölkchoklad (cirka 100 gram)
•1 paket savoiardikex, cirka 200 g



Sockerkaksbotten
1.Sätt ugnen på 175°C. Smörj och ströbröa en form som är cirka 20 cm stor.
2.Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Värm mjölk och smör i en kastrull tills smöret har smält. Tillsätt den varma mjölkblandningen lite i taget. Blanda mjöl och bakpulver och rör sedan ner det i äggsmeten. Häll smeten i formen.
3. Grädda bottnen i nedre delen av ugnen i cirka 35-45 minuter. Känn med sticka att den är färdig.
4.Låt bottnen svalna 15 minuter. Lossa kanten med en kniv och vänd sedan upp den på ett bakplåtspapper. Låt kallna en stund.
5. Dela kakan i tre eller fyra bottnar.



Kaffesirap
1. Brygg 2 dl starkt kaffe eller espresso. Häll i en kastrull tillsammans med 0,5 dl kahlua och 1 dl socker. Låt sedan blandningen sjuda cirka 8-10 minuter. Låt svalna.



Mascarponekräm
1. Vispa ihop äggulor och 1 dl socker i en värmetålig skål över vattenbad. Vattnet ska sjuda. Rör hela tiden i blandningen tills den börjar tjockna. Var försiktig bara så att det inte är för varmt, då blir det äggröra! Ta bort från plattan och låt svalna.
2. Vispa under tiden upp äggvitorna i en ren skål till ett hårt skum. Vispa grädden hårt i en annan skål.
3. Blanda mascarponeosten med äggulesmeten. Blanda sedan i grädden och vaniljsockret. Rör sist ner äggvitorna försiktigt. Låt svalna en stund i kylen.


Sätta ihop tårtan
1. Använd en form, helst en springform, som är lite större än tårtbottnen, cirka 23-25 cm.
2. Pensla tårtbottnarna med kaffesirapen. Använd mycket sirap så blir bottnarna saftiga.
3. Lägg den första bottnen i formen, klä sedan hela insidan (alltså runtom tårtbottnen) med savoiardikex. Bred ut fyllning över den första tårtbottnen. Upprepa samma sak med alla tårtbottnar, och avsluta med ett lager fyllning överst.
4. Ställ in i kylen minst 4 timmar.
5. Pudra med kakao och garnera med riven choklad. Knyt gärna ett band runtom tills tårtan ska serveras.




In English:

Tiramisu cake

Sponge cake
•3 eggs
•2,5 decilitres (dl) sugar
•1 tsp vanilla
•3 dl all purpose flour
•1,5 tsp baking powder
•1 dl milk
•50 grams butter


Coffee syrup
•2 dl strong coffee
•0,5 dl kahlua
•1 dl sugar


Mascarpone cream
•1 tub of mascarponecheese (250 g)
•2 dl heavy cream
•4 egg yolks
•1 dl sugar
•4 eggwhites
•2 tsp vanilla

Garnish
•Cocoa powder
•Grated or chopped dark chocolate (about 100 grams)
•Savoiardi biscuits, about 200 grams


Sponge cake
1. Preheat oven to 175°C (350 F). Butter and flour a round 20 cm cake pan.
2. Whisk the eggs and sugar until white and fluffy. Heat the milk and butter in a sauce pan until the butter has melted. Gradually add the milk mixture to the batter. Mix the flour and baking powder in another bowl and then add it to the batter. Pour the batter in the prepared pan.
3. Put the pan on the lower rack in the oven and bake for about 35-45 minutes or until a toothpick comes out clean.
4. Let cool on a rack for 15 minutes. Invert the cake onto parchment paper. Let cool for a while and then split the cake into 3-4 pieces.



Coffee syrup
1. Make 2 dl strong coffee or espresso. Mix with kahlua and sugar in a saucepan. Let boil until all the sugar has melted. Let cool.



Mascarpone cream
1. Mix eggyolks and sugar in a heat proof bowl in a double boiler over simmering water. Mix constantly so the mixture until the mixture starts to thicken. Be careful so you don't make scrambled eggs! Remove from heat and let cool.
2. In a dry, clean bowl, whip the egg whites until stiff. In another bowl, whip the cream until stiff peaks form.
3. Mix the mascarpone and the eggyolkmixture. Add the whipped cream and vanilla. Gently fold down the whipped egg whites. Put it in the fridge for a while.



Assembling the cake
1. Use a spring form which is a little bigger than the cake, about 23-25 cm.
2. Soak all the cake layers in coffee syrup.
3. Start by putting the first layer in the bottom of the spring form, then put savoiardi biscuits all the way around the cake. Evenly spread out the mascarpone cream on the first layer. Repeat the same step until you have used all layers. Finish off with a layer of mascarpone cream on top.
4. Put in the fridge for at least 4 hours
5. Before serving, powder with cocoa powder and garnish with grated chocolate.

Wednesday, December 22, 2010

Gingerbread house!

Det blev ett pepparkakshus i år igen! Varje gång jag står och skär ut delarna och ska sätta ihop huset frågar jag mig själv vad jag gett mig in på, men det blir ju så fint när det är klart! I år blev det en enkel design med polkagrisar på taket. Mallen kommer från Arla och finns att hämta här.



Friday, December 17, 2010

Chocolate cookies!

Småkakor är något jag tycker passar lika bra året om. Det allra bästa med dem är att de är snabba och enkla och göra, och resultatet blir nästan alltid bra. Chokladsnittar, eller chokladbröd som de egentligen heter, är en av mina favoriter. Jag insåg häromdagen, en timme innan vi skulle få besök, att jag inte hade något att bjuda på (vilket är ovanligt här hemma) så jag slängde helt enkelt ihop de här kakorna. De blev mycket uppskattade och försvann snabbt!


Chokladsnittar
Cirka 45 st


•125 gram rumsvarmt smör
•1,5 dl florsocker
•2,5 dl mjöl
•1/3 dl kakao
•1 msk vaniljsocker
•1/2 tsk bakpulver
•1 ägg till pensling
•Pärlsocker till dekoration


1. Värm ugnen till 175°C. Blanda ihop smör och florsocker. Blanda mjöl, kakao, bakpulver och vaniljsocker i en annan skål, och tillsätt det sedan till smörblandningen. Blanda allt till en smidig deg.
2. Dela degen i 4 bitar och forma bitarna till rullar. Lägg rullarna på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem.
3. Pensla rullarna med ägg och strö på pärlsocker.
4. Grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter. Skär kakorna i ca 2 cm breda bitar medans de fortfarande är varma.




Friday, December 10, 2010

Rose pearl cupcakes!

Som vanligt har jag bakat istället för att göra det jag borde. Det var dessutom en sådan underbar dag med snö och sol så jag valde att gå ut och fotografera! Som ni säkert har förstått så älskar jag vitt. Det är nog rentav min favoritfärg, om man kan kalla det för en färg.

Förresten så är jag med och tävlar i "European Sweet Table Contest" med mitt senaste dessertbord!







Sunday, December 5, 2010

Orange clove chocolate macarons

Här kommer ännu ett recept på macarons med juliga smaker. De går ju att variera i all oändlighet och de är så roliga att göra (och äta för den delen!). Jag har dock haft lite problem med dem den senaste tiden. Jag tror att det kan bero på att det är så kallt i mitt kök, men det är det värt eftersom jag älskar det kalla, snöiga vädret!

Fyllningen går självklart också att göra med riktig choklad, men jag ville inte att chokladsmaken skulle ta över så jag valde att använda kakao.

Trevlig andra advent!






Nejlike- och apelsinmacarons!
ca 25-30 st

•100 gram skållade och malda mandlar
•110 gram äggvita (ca 3 äggvitor) som har stått framme i rumstemperatur ett dygn, täckt med plastfolie
•4-5 matskedar socker
•200 gram florsocker
•1/2 tsk malen nejlika
•Rivet skal från 1 apelsin (som torkat över natten eller en stund på låg värme i ugnen)

1. Finmal den skållade mandeln i en mixer. Sila mandeln så att de stora bitarna försvinner. Blanda med florsockret, apelsinskalet och nejlikan och kör gärna alltihop en extra gång i mixern.

2. Vispa äggvitan med elvisp i en annan skål. När äggvitan börjar skumma, tillsätt sockret försiktigt, en matsked i taget. Fortsätt vispa tills marängen är tjock, fast och glansig.

3. Häll försiktigt i mandelblandningen i marängen och rör med en slickepott. Smeten ska inte vara för hård och inte för lös. Vill du prova om smeten har bra konsistens, klicka ut lite på ett bakplåtspapper. Klicken ska sjunka ut och få en slät yta, är den toppig så rör lite till i smeten.

4. Fyll en spritspåse med rund tyll och spritsa ut små klickar på ett bakplåtspapper. Låt dem vila minst en timme på plåten, så att de bildar ett "skinn" på ytan. Känn försiktigt på ytan för att se att de inte är kladdiga.

5. Värm ugnen till 150°C. Grädda ca 10-12 minuter. Låt svalna och ta försiktigt bort dem från bakplåtspappret.
6. Spritsa eller klicka ut fyllningen på kakorna och sätt ihop dem två och två. Förvara dem i en lufttät burk i kylskåp




Chocolate Orange Swiss Meringue Buttercream
Det här receptet passar även utmärkt till cupcakes, men gör då en dubbel sats.

•2 stora äggvitor
•90 gram socker
•110 gram rumstempererat smör
•1 tsk vaniljextrakt
•4 msk kakao
•Skal och saft från 1/2 apelsin

1. Häll äggvitor och socker i en värmetålig skål, ställ i vattenbad på spisen. Vattnet i kastrullen ska sjuda.
2. Vispa hela tiden med en handvisp, tills blandningen blir cirka 65 grader. Ta genast bort från värmen.
3. Vispa blandningen med elvisp eller med hjälp av en köksassistent tills blandningen är fluffig och vit, som en marängsmet. Vispa tills blandningen är sval, vilket kan ta upp till 10 minuter.
4. Tillsätt sedan smöret, en liten bit i taget. Efter allt smör är tillsatt, vispa cirka 3 minuter.
5. Tillsätt vaniljextrakt och kakao och vispa ett par minuter tills frostingen är slät.



Thursday, December 2, 2010

The winner..

Tack till alla som var med och tävlade, och tack för alla fina kommentarer! Vinnare i adventstävlingen blev... Emelie! Grattis!


Sunday, November 28, 2010

White winter dessert table!

Här kommer några bilder (ok, väldigt många) på mitt senaste dessertbord. Jag blev inspirerad till att göra det när jag köpte en gammal stol som jag målade och klädde om. Egentligen har jag inte alls haft tid, men det är ju det roligaste som finns så det gick inte att låta bli! Jag tänkte även bjuda på en bild på mig själv för er som inte vet hur jag ser ut. Glöm inte att delta i adventstävlingen som avslutas idag. Hoppas att alla har en underbar första advent!




















Monday, November 22, 2010

Adventstävling!


Nu är det dags för en liten tävling igen! Till första advent lottar jag ut ett set med cups (amerikanska mått) och underbara muffinsformar som passar perfekt till kommande julbak. Allt du behöver göra är att kommentera på detta inlägget och säga att du vill vara med, samt gå med i min facebook-grupp (om du inte redan är med vill säga, länken finns i menyn till höger) om du har facebook. Glöm inte lämna namn och något sätt jag kan kontakta dig på (email eller länk till blogg/hemsida) om du har turen att vinna! Tävlingen avslutas första advent, alltså på söndag 28:e November kl 23:59. Kort därefter drar jag en vinnare.
Lycka till!

Tävlingen är avslutad!

Friday, November 19, 2010

Cardamom coffee macarons!

Något jag verkligen tycker om är kardemummakaffe. Därför tänkte jag att det också borde fungera bra i en macaron. Och det gjorde det. Det här är ett recept jag verkligen kan rekommendera, särskilt nu när det börjar närma sig jul! De här macaronsen är nog bland de godaste jag gjort, och jag vet att de kommer vara ännu godare imorgon när de har legat i kylen en stund! Vill man ha starkare smak av kardemumma kan man tillsätta 1/2-1 tsk malen kardemumma i smörkrämen.







Cardamom coffee macarons!
ca 25-30 st

•100 gram skållade och malda mandlar
•110 gram äggvita (ca 3 äggvitor) som har stått framme i rumstemperatur ett dygn, täckt med plastfolie
•4-5 matskedar socker
•200 gram florsocker
•1 tsk kardemumma
•2 msk malet snabbkaffepulver

1. Finmal den skållade mandeln i en mixer. Sila mandeln så att de stora bitarna försvinner. Blanda med florsockret och snabbkaffepulvret och kör gärna alltihop en extra gång i mixern.

2. Vispa äggvitan med elvisp i en annan skål. När äggvitan börjar skumma, tillsätt sockret försiktigt, en matsked i taget. Fortsätt vispa tills marängen är tjock, fast och glansig.

3. Häll försiktigt i mandelblandningen i marängen och rör med en slickepott. Smeten ska inte vara för hård och inte för lös. Vill du prova om smeten har bra konsistens, klicka ut lite på ett bakplåtspapper. Klicken ska sjunka ut och få en slät yta, är den toppig så rör lite till i smeten.

4. Fyll en spritspåse med rund tyll och spritsa ut små klickar på ett bakplåtspapper. Låt dem vila minst en timme på plåten, så att de bildar ett "skinn" på ytan. Känn försiktigt på ytan för att se att de inte är kladdiga.

5. Värm ugnen till 150°C. Grädda ca 10-12 minuter. Låt svalna och ta försiktigt bort dem från bakplåtspappret.

6. Spritsa eller klicka ut fyllningen på kakorna och sätt ihop dem två och två. Förvara dem i en lufttät burk i kylskåp






Coffee Swiss Meringue Buttercream
Det här receptet passar även utmärkt till cupcakes, men gör då en dubbel sats.

•2 stora äggvitor
•90 gram socker
•110 gram rumstempererat smör
•1 tsk vaniljextrakt
•2 msk snabbkaffepulver + 1 msk vatten

1. Koka upp lite vatten och blanda 1 msk av det varma vattnet med 2 msk snabbkaffepulver. Låt svalna, gärna i kylskåp.
2. Häll äggvitor och socker i en värmetålig skål, ställ i vattenbad på spisen. Vattnet i kastrullen ska sjuda.
3. Vispa hela tiden med en handvisp, tills blandningen blir cirka 65 grader. Ta genast bort från värmen.
4. Vispa blandningen med elvisp eller med hjälp av en köksassistent tills blandningen är fluffig och vit, som en marängsmet. Vispa tills blandningen är sval, vilket kan ta upp till 10 minuter.
5. Tillsätt sedan smöret, en liten bit i taget. Efter allt smör är tillsatt, vispa cirka 3 minuter.
6. Tillsätt vaniljextrakt och kaffe och vispa ett par minuter tills frostingen är slät.



Thursday, November 11, 2010

Chai cupcakes!

Nu börjar det officiellt närma sig min favorittid på året, nämligen julen. Då får man faktiskt lov att börja tjuvstarta med julbaket tycker jag. Därför gjorde jag de här chaicupcakesen som kanske egentligen smakar mer som mjuk pepparkaka. Men pepparkaka får man ju bara äta när det faktiskt är jul, eller hur? Så jag kallar dem chaicupcakes. Hursomhelst så gjorde jag en chokladfrosting till, som förvisso var god, men nästa gång satsar jag nog på en cream cheese frosting!






Chaikryddmix
•1/2 tsk kanel
•1/2 tsk ingefära
•1/2 tsk nejlika
•3/4 tsk kardemumma

Blanda alla kryddorna i en liten skål


Chai cupcakes
ca 12 st

•3 1/2 dl mjöl
•1 1/4 tsk bakpulver
•110 gram rumsvarmt smör
•2 1/2 dl socker
•1 tsk vaniljextrakt
•1 helt ägg
•2 äggvitor
•1 3/4 dl mjölk
•Chaikryddmix

Värm ugnen till 175 grader. Klä en muffinsplåt med muffinsformar.
Blanda mjöl, bakpulver och chaikryddmixen i en skål.
Vispa smör och socker krämigt i en annan skål.
Tillsätt sedan ägget och äggvitorna och vispa tills smeten är fluffig. Tillsätt vaniljextrakt.
Tillsätt sedan mjölblandningen och mjölken och vispa försiktigt tills allt är väl blandat. Fyll formarna till 3/4 och grädda i cirka 18 minuter.


Chokladfudge frosting
•100 gram mörk choklad
•150 gram smör
•2 dl florsocker
•1/2 dl kakao
•1 tsk vaniljextrakt

Smält chokladen över vattenbad eller i mikro och låt sedan svalna. Vispa rumsvarmt smör vitt och krämigt. Tillsätt vaniljextrakt, florsocker och kakao och vispa samman. Tillsätt sist chokladen och vispa tills frostingen är slät och krämig.













In English:

Chai spice mix

(Amount when ground)
•1/2 tsp cinnamon
•1/2 tsp ginger
•1/2 tsp cloves
•3/4 tsp cardamom

Mix all spices in a small bowl.


Cupcakes

•3 1/2 dl flour
•1 1/4 tsp baking powder
•110 g butter, softened
•2 1/2 dl sugar
•1 tsp vanillaextract
•1 egg
•2 egg whites
•1 3/4 dl milk (175 ml)
•Chai spice mix

Heat oven to 175 degrees C (350 f) and line a cupcake tin with 12 cupcake liners
Beat the butter and sugar until light and fluffy. Add the egg and the egg whites, one at a time, beating well after each addition. Add vanilla extract.
In a separate bowl, mix flour, baking powder and chai spice mix. Alternately add the flour mixture and milk, in three additions, beginning and ending with the flour.
Fill the liners about 3/4 full and bake for about 18 minutes.


Chocolate fudge frosting

•100 g dark chocolate (70%)
•150 g butter, softened
•2 dl powdered sugar
•1/2 dl cocoa powder
•1 tsp vanilla extract

Melt the chocolate in a double boiler or microwave oven and let it cool. In a separate bowl, beat the butter until light and creamy. Add the vanilla extract, powdered sugar and cocoa powder and mix until smooth. Add the melted chocolate and beat until creamy.
 

Copyright 2013 The Cupcake Fairy