Friday, November 19, 2010

Cardamom coffee macarons!

Något jag verkligen tycker om är kardemummakaffe. Därför tänkte jag att det också borde fungera bra i en macaron. Och det gjorde det. Det här är ett recept jag verkligen kan rekommendera, särskilt nu när det börjar närma sig jul! De här macaronsen är nog bland de godaste jag gjort, och jag vet att de kommer vara ännu godare imorgon när de har legat i kylen en stund! Vill man ha starkare smak av kardemumma kan man tillsätta 1/2-1 tsk malen kardemumma i smörkrämen.







Cardamom coffee macarons!
ca 25-30 st

•100 gram skållade och malda mandlar
•110 gram äggvita (ca 3 äggvitor) som har stått framme i rumstemperatur ett dygn, täckt med plastfolie
•4-5 matskedar socker
•200 gram florsocker
•1 tsk kardemumma
•2 msk malet snabbkaffepulver

1. Finmal den skållade mandeln i en mixer. Sila mandeln så att de stora bitarna försvinner. Blanda med florsockret och snabbkaffepulvret och kör gärna alltihop en extra gång i mixern.

2. Vispa äggvitan med elvisp i en annan skål. När äggvitan börjar skumma, tillsätt sockret försiktigt, en matsked i taget. Fortsätt vispa tills marängen är tjock, fast och glansig.

3. Häll försiktigt i mandelblandningen i marängen och rör med en slickepott. Smeten ska inte vara för hård och inte för lös. Vill du prova om smeten har bra konsistens, klicka ut lite på ett bakplåtspapper. Klicken ska sjunka ut och få en slät yta, är den toppig så rör lite till i smeten.

4. Fyll en spritspåse med rund tyll och spritsa ut små klickar på ett bakplåtspapper. Låt dem vila minst en timme på plåten, så att de bildar ett "skinn" på ytan. Känn försiktigt på ytan för att se att de inte är kladdiga.

5. Värm ugnen till 150°C. Grädda ca 10-12 minuter. Låt svalna och ta försiktigt bort dem från bakplåtspappret.

6. Spritsa eller klicka ut fyllningen på kakorna och sätt ihop dem två och två. Förvara dem i en lufttät burk i kylskåp






Coffee Swiss Meringue Buttercream
Det här receptet passar även utmärkt till cupcakes, men gör då en dubbel sats.

•2 stora äggvitor
•90 gram socker
•110 gram rumstempererat smör
•1 tsk vaniljextrakt
•2 msk snabbkaffepulver + 1 msk vatten

1. Koka upp lite vatten och blanda 1 msk av det varma vattnet med 2 msk snabbkaffepulver. Låt svalna, gärna i kylskåp.
2. Häll äggvitor och socker i en värmetålig skål, ställ i vattenbad på spisen. Vattnet i kastrullen ska sjuda.
3. Vispa hela tiden med en handvisp, tills blandningen blir cirka 65 grader. Ta genast bort från värmen.
4. Vispa blandningen med elvisp eller med hjälp av en köksassistent tills blandningen är fluffig och vit, som en marängsmet. Vispa tills blandningen är sval, vilket kan ta upp till 10 minuter.
5. Tillsätt sedan smöret, en liten bit i taget. Efter allt smör är tillsatt, vispa cirka 3 minuter.
6. Tillsätt vaniljextrakt och kaffe och vispa ett par minuter tills frostingen är slät.



No comments:

Post a Comment

 

Copyright 2013 The Cupcake Fairy